Rajasthan DISCOMs received a Gold Award for the best implementation of the Pradhan Mantri Kisan Urja Suraksha evam Utthaan Mahabhiyan (PM-KUSUM) Scheme in January 2026. Union Power Minister Shri Manohar Lal presented the award at the annual function of All India DISCOMs Association (AIDA) in New Delhi. The award was given to the Rajasthan DISCOMs Chairperson Aarti Dogra.

What is PM-KUSUM?

The PM-KUSUM Scheme was launched in 2019 by the Ministry of New and Renewable Energy (MNRE). It aims to encourage the use of solar energy in farming activities, cut down on the use of diesel energy and ensure that farmers have a reliable energy supply and a better income from renewable energy.

The scheme has three major components:

  • Component-A: Setting up of decentralised ground/stilt-mounted grid-connected solar or other renewable energy-based power plants. 
  • Component-B: Installation of Stand-alone Solar Agriculture Pumps.
  • Component-C: Solarisation of Grid-Connected Agriculture Pumps, including Feeder-Level Solarisation.

Key Highlights

Particular

Details

Award

Gold Award

Scheme

PM-KUSUM

Component

Component-C

Area

Feeder-Level Solarisation

Awarding Organisation

All India DISCOMs Association (AIDA)

Award Presenter

Union Power Minister Manohar Lal

Award Recipient

Aarti Dogra, Chairperson, Rajasthan DISCOMs

Location

SCOPE Auditorium, New Delhi

Rajasthan achievement

899 plants with 2,333 MW under Component-C

Farmers benefiting

Around 1.41 lakh

Target

1,997 plants with 5,018 MW

 

Under Components A and C, Rajasthan had installed 1,307 decentralised solar power plants with a combined capacity of 2,877 MW. Under Component-C's Feeder-Level Solarisation (FLS), 899 plants with 2,333 MW capacity had been commissioned, providing daytime electricity to about 1.41 lakh farmers.

Significance

The recognition underscores the developmental journey of Rajasthan towards solarisation at the feeder level, which can enhance the availability of electricity during the day for agricultural activities and foster the use of renewable energy. At the national level, As of 31 December 2025, 21,77,369 farmers had benefited from the PM-KUSUM Scheme across India.

Conclusion

The Gold Award is an indicator of the progress made towards implementation of PM-KUSUM Component-C in Rajasthan. The solarisation of the feeders enables a link between renewable energy and agricultural power supply and, in this way, contributes to a transition towards cleaner energy in rural areas.

MCQs

Q1. Rajasthan DISCOMs received the Gold Award under which PM-KUSUM component?
A. Component-A
B. Component-B
C. Component-C
D. Component-D
Answer: C

Q2. Who presented the Gold Award to Rajasthan DISCOMs?
A. R. K. Singh
B. Manohar Lal
C. Piyush Goyal
D. Ashwini Vaishnaw
Answer: B

Q3. Which organisation presented the award?
A. SKOCH Group
B. NITI Aayog
C. All India DISCOMs Association
D. MNRE
Answer: C

Q4. How many MW has Rajasthan commissioned under PM-KUSUM Component-C?
A. 1,307 MW
B. 2,333 MW
C. 2,877 MW
D. 5,018 MW
Answer: B

राजस्थान डिस्कॉम्स को पीएम-कुसुम घटक-C के लिए गोल्ड अवॉर्ड

राजस्थान डिस्कॉम्स को प्रधानमंत्री किसान ऊर्जा सुरक्षा एवं उत्थान महाभियान (PM-KUSUM) योजना के उत्कृष्ट क्रियान्वयन के लिए जनवरी 2026 में गोल्ड अवॉर्ड प्रदान किया गया। केंद्रीय विद्युत मंत्री श्री मनोहर लाल ने नई दिल्ली में ऑल इंडिया डिस्कॉम्स एसोसिएशन (AIDA) के वार्षिक समारोह में यह पुरस्कार प्रदान किया। यह पुरस्कार राजस्थान डिस्कॉम्स की चेयरपर्सन आरती डोगरा को दिया गया।

पीएम-कुसुम योजना क्या है?

पीएम-कुसुम योजना को 2019 में नवीन एवं नवीकरणीय ऊर्जा मंत्रालय (MNRE) द्वारा शुरू किया गया था। इसका उद्देश्य कृषि गतिविधियों में सौर ऊर्जा के उपयोग को बढ़ावा देना, डीजल ऊर्जा पर निर्भरता कम करना, किसानों को विश्वसनीय ऊर्जा आपूर्ति सुनिश्चित करना तथा नवीकरणीय ऊर्जा से किसानों की आय बढ़ाने के अवसर उपलब्ध कराना है।

इस योजना के तीन प्रमुख घटक हैं:

  • घटक-A: विकेंद्रीकृत ग्राउंड/स्टिल्ट-माउंटेड ग्रिड-कनेक्टेड सौर या अन्य नवीकरणीय ऊर्जा आधारित विद्युत संयंत्रों की स्थापना।
  • घटक-B: स्टैंड-अलोन सौर कृषि पंपों की स्थापना।
  • घटक-C: ग्रिड-कनेक्टेड कृषि पंपों का सौरकरण, जिसमें फीडर-स्तरीय सौरकरण शामिल है।

प्रमुख तथ्य

बिंदु

विवरण

पुरस्कार

गोल्ड अवॉर्ड

योजना

पीएम-कुसुम

घटक

घटक-C

क्षेत्र

फीडर-स्तरीय सौरकरण

पुरस्कार प्रदान करने वाली संस्था

ऑल इंडिया डिस्कॉम्स एसोसिएशन (AIDA)

पुरस्कार प्रदानकर्ता

केंद्रीय विद्युत मंत्री मनोहर लाल

पुरस्कार प्राप्तकर्ता

आरती डोगरा, चेयरपर्सन, राजस्थान डिस्कॉम्स

स्थान

SCOPE ऑडिटोरियम, नई दिल्ली

राजस्थान की उपलब्धि

घटक-C के तहत 899 संयंत्र, 2,333 मेगावाट

लाभान्वित किसान

लगभग 1.41 लाख

लक्ष्य

1,997 संयंत्र, 5,018 मेगावाट

घटक-A और घटक-C के तहत राजस्थान ने 1,307 विकेंद्रीकृत सौर ऊर्जा संयंत्र स्थापित किए हैं, जिनकी संयुक्त क्षमता 2,877 मेगावाट है। घटक-C के फीडर-स्तरीय सौरकरण (FLS) के तहत 899 संयंत्रों की 2,333 मेगावाट क्षमता को चालू किया जा चुका है, जिससे लगभग 1.41 लाख किसानों को दिन के समय बिजली उपलब्ध कराई जा रही है।

महत्व

यह सम्मान राजस्थान में फीडर-स्तरीय सौरकरण की दिशा में हुई प्रगति को दर्शाता है, जिससे कृषि गतिविधियों के लिए दिन के समय बिजली की उपलब्धता बढ़ाने और नवीकरणीय ऊर्जा के उपयोग को बढ़ावा देने में मदद मिल सकती है। राष्ट्रीय स्तर पर, 31 दिसंबर 2025 तक 21,77,369 किसान पीएम-कुसुम योजना से लाभान्वित हुए थे।

निष्कर्ष

गोल्ड अवॉर्ड राजस्थान में पीएम-कुसुम घटक-C के क्रियान्वयन की दिशा में हुई प्रगति को दर्शाता है। फीडरों के सौरकरण के माध्यम से नवीकरणीय ऊर्जा को कृषि बिजली आपूर्ति से जोड़ा जा रहा है और इस प्रकार ग्रामीण क्षेत्रों में स्वच्छ ऊर्जा की ओर संक्रमण को बढ़ावा मिल रहा है।

बहुविकल्पीय प्रश्न (MCQs)

Q1. राजस्थान डिस्कॉम्स को पीएम-कुसुम योजना के किस घटक के तहत गोल्ड अवॉर्ड मिला?
A. घटक-A
B. घटक-B
C. घटक-C
D. घटक-D

उत्तर: C

Q2. राजस्थान डिस्कॉम्स को गोल्ड अवॉर्ड किसने प्रदान किया?
A. आर. के. सिंह
B. मनोहर लाल
C. पीयूष गोयल
D. अश्विनी वैष्णव

उत्तर: B

Q3. यह पुरस्कार किस संस्था द्वारा प्रदान किया गया?
A. SKOCH Group
B. नीति आयोग
C. ऑल इंडिया डिस्कॉम्स एसोसिएशन
D. MNRE

उत्तर: C

Q4. पीएम-कुसुम घटक-C के तहत राजस्थान ने कितनी मेगावाट क्षमता चालू की है?
A. 1,307 मेगावाट
B. 2,333 मेगावाट
C. 2,877 मेगावाट
D. 5,018 मेगावाट

उत्तर: B

Offer
Request Callback