Seva Sankalp, Khadi Mahotsav 2026 was inaugurated by the Khadi and Village Industries Commission (KVIC), Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises (MSME) on 17 September 2026 at Gandhi Darshan, Rajghat, New Delhi. The drive will continue all across the country till 17 October 2026, and will include Khadi, Swadeshi and rural employment and self-reliance. The campaign also emphasises the active involvement of the public and the goals of Vocal for Local and Atmanirbhar Bharat.

Key Highlights

Particular

Details

Event Name

Seva Sankalp, Khadi Mahotsav 2026

Organising Body

Khadi and Village Industries Commission (KVIC)

Parent Ministry

Ministry of MSME

Inauguration Date

17 September 2026

Campaign Period

17 September to 17 October 2026

Inauguration Venue

Gandhi Darshan, Rajghat, New Delhi

Chief Guest

Manoj Goyal, Chairman, KVIC

Major Objectives

Promote Khadi, Swadeshi, rural employment and self-reliance

Key Activities

Cleanliness drives, tree plantation, Khadi Yatras, artisan interactions and training programmes

Sales of Khadi and Village Industries Products

₹1,87,105 crore in FY 2025–26

Employment

More than 2.04 crore people in the Khadi and Village Industries sector

Major Significance

The campaign's goal is to support traditional industry and deliver economic opportunities to traditional craftsmen, weavers and rural entrepreneurs. It links local products to broader markets and helps to promote citizens' acceptance of local products, especially among young people.

The initiative is also linked with the Swachhata Hi Seva 2026 campaign, whose theme is ‘Participation in Cleanliness, Clean India, Developed India’.Various activities like spinning demonstrations, skill development programmes, public awareness programmes, etc. are aimed at promoting sustainable livelihoods and traditional craftsmanship in India.

Conclusion

Seva Sankalp, Khadi Mahotsav 2026 highlights the importance of Khadi as more than a traditional fabric. It is a symbol of India's cultural heritage, entrepreneurship and economic independence of rural communities. The campaign is aligned with the overall vision of Atmanirbhar Bharat, Vocal for Local and inclusive rural development.

MCQs

Q1. Which organisation organised Seva Sankalp, Khadi Mahotsav 2026?

A) NITI Aayog 

B) KVIC 

C) NABARD 

D) FCI

Answer: B) KVIC

Q2. KVIC functions under which ministry?

A) Ministry of Textiles 

B) Ministry of Rural Development 

C) Ministry of MSME 

D) Ministry of Commerce and Industry

Answer: C) Ministry of MSME

Q3. Where was the event inaugurated on 17 September 2026?

A) Sabarmati Ashram, Ahmedabad 

B) Gandhi Darshan, Rajghat, New Delhi 

C) India Gate, New Delhi 

D) Sevagram Ashram, Maharashtra

Answer: B) Gandhi Darshan, Rajghat, New Delhi

Q4. What is a major objective of the campaign?

A) Promoting imported textiles 

B) Promoting Khadi and rural employment 

C) Expanding urban infrastructure 

D) Increasing agricultural imports

Answer: B) Promoting Khadi and rural employment

सेवा संकल्प, खादी महोत्सव 2026

सेवा संकल्प, खादी महोत्सव 2026 का उद्घाटन 17 सितंबर 2026 को नई दिल्ली के गांधी दर्शन, राजघाट में खादी एवं ग्रामोद्योग आयोग (KVIC) द्वारा किया गया। यह आयोग सूक्ष्म, लघु एवं मध्यम उद्यम मंत्रालय (MSME) के अंतर्गत कार्य करता है। यह अभियान 17 सितंबर से 17 अक्टूबर 2026 तक देशभर में चलाया जाएगा। इसका मुख्य उद्देश्य खादी, स्वदेशी उत्पादों, ग्रामीण रोजगार और आत्मनिर्भरता को बढ़ावा देना है। यह अभियान जनभागीदारी, ‘वोकल फॉर लोकल’ और ‘आत्मनिर्भर भारत’ के लक्ष्यों पर भी जोर देता है।

प्रमुख मुख्य बिंदु

विवरण

जानकारी

कार्यक्रम का नाम

सेवा संकल्प, खादी महोत्सव 2026

आयोजक संस्था

खादी एवं ग्रामोद्योग आयोग (KVIC)

संबंधित मंत्रालय

सूक्ष्म, लघु एवं मध्यम उद्यम मंत्रालय (MSME)

उद्घाटन तिथि

17 सितंबर 2026

अभियान की अवधि

17 सितंबर से 17 अक्टूबर 2026

उद्घाटन स्थल

गांधी दर्शन, राजघाट, नई दिल्ली

मुख्य अतिथि

मनोज गोयल, KVIC के अध्यक्ष

प्रमुख उद्देश्य

खादी, स्वदेशी, ग्रामीण रोजगार और आत्मनिर्भरता को बढ़ावा देना

प्रमुख गतिविधियाँ

स्वच्छता अभियान, वृक्षारोपण, खादी यात्राएँ, कारीगरों से संवाद और प्रशिक्षण कार्यक्रम

खादी एवं ग्रामोद्योग उत्पादों की बिक्री

वित्त वर्ष 2025-26 में ₹1,87,105 करोड़

रोजगार

खादी एवं ग्रामोद्योग क्षेत्र में 2.04 करोड़ से अधिक लोगों को रोजगार

प्रमुख महत्त्व

इस अभियान का उद्देश्य पारंपरिक उद्योगों को मजबूत बनाना तथा कारीगरों, बुनकरों और ग्रामीण उद्यमियों के लिए आर्थिक अवसर बढ़ाना है। यह स्थानीय उत्पादों को व्यापक बाजारों से जोड़ने और नागरिकों, विशेषकर युवाओं, को स्वदेशी उत्पाद अपनाने के लिए प्रोत्साहित करता है।

यह पहल ‘स्वच्छता ही सेवा 2026’ अभियान के उद्देश्यों से भी जुड़ी है, जिसकी थीम है, ‘स्वच्छता में भागीदारी, स्वच्छ भारत, विकसित भारत’। चरखा चलाने के प्रदर्शन, कौशल विकास कार्यक्रमों और जन-जागरूकता गतिविधियों के माध्यम से भारत की पारंपरिक हस्तकला तथा टिकाऊ आजीविका को बढ़ावा देने का प्रयास किया जाता है।

निष्कर्ष

सेवा संकल्प, खादी महोत्सव 2026 खादी को केवल एक पारंपरिक वस्त्र के रूप में नहीं, बल्कि भारत की सांस्कृतिक विरासत, ग्रामीण उद्यमिता और आर्थिक आत्मनिर्भरता के प्रतीक के रूप में प्रस्तुत करता है। यह अभियान ‘आत्मनिर्भर भारत’, ‘वोकल फॉर लोकल’ और समावेशी ग्रामीण विकास के व्यापक उद्देश्यों के अनुरूप है।

बहुविकल्पीय प्रश्न 

प्रश्न 1. सेवा संकल्प, खादी महोत्सव 2026 का आयोजन किस संस्था ने किया?

A) नीति आयोग

B) खादी एवं ग्रामोद्योग आयोग (KVIC)

C) नाबार्ड (NABARD)

D) भारतीय खाद्य निगम (FCI)

उत्तर: B) खादी एवं ग्रामोद्योग आयोग (KVIC)

प्रश्न 2. खादी एवं ग्रामोद्योग आयोग (KVIC) किस मंत्रालय के अंतर्गत कार्य करता है?

A) वस्त्र मंत्रालय

B) ग्रामीण विकास मंत्रालय

C) सूक्ष्म, लघु एवं मध्यम उद्यम मंत्रालय (MSME)

D) वाणिज्य एवं उद्योग मंत्रालय

उत्तर: C) सूक्ष्म, लघु एवं मध्यम उद्यम मंत्रालय (MSME)

प्रश्न 3. 17 सितंबर 2026 को इस कार्यक्रम का उद्घाटन कहाँ किया गया?

A) साबरमती आश्रम, अहमदाबाद

B) गांधी दर्शन, राजघाट, नई दिल्ली

C) इंडिया गेट, नई दिल्ली

D) सेवाग्राम आश्रम, महाराष्ट्र

उत्तर: B) गांधी दर्शन, राजघाट, नई दिल्ली

प्रश्न 4. इस अभियान का प्रमुख उद्देश्य क्या है?

A) आयातित वस्त्रों को बढ़ावा देना

B) खादी और ग्रामीण रोजगार को बढ़ावा देना

C) शहरी बुनियादी ढाँचे का विस्तार करना

D) कृषि आयात में वृद्धि करना

उत्तर: B) खादी और ग्रामीण रोजगार को बढ़ावा देना

Offer
Request Callback