The Indian Air Force (IAF) has commenced the phase of Exercise Tarang Shakti 2026 at Air Force Station Jodhpur, Rajasthan. The second multinational air exercise, under the theme ‘Power in Partnership ’, is scheduled to take place from 26 September to 12 October 2026. It emphasizes joint training, interoperability, exchange and cooperation between participating air forces.

Key Highlights

Key Point

Details

Exercise

Tarang Shakti 2026

Organiser

Indian Air Force

Edition

Second

Venue

Air Force Station Jodhpur, Rajasthan

Dates

26 September–12 October 2026

Theme

“Power in Partnership”

Foreign participants

Australia, USA, UAE, France, Germany, Sri Lanka, Bangladesh

Foreign aircraft

F-35, Rafale, F-16, A400M, MRTT, C-130, C-130J, KC-30A

Objectives and Significance

The exercise provides an opportunity for the participating air forces to seamlessly interact in a multinational operating environment and share operational experience. It encompasses combat operations, airlift and air-to-air refuelling, and gives special attention to the importance of interoperability, aerospace safety, and mutual learning and understanding of operational procedures, the Ministry of Defence said.

Tarang Shakti 2026 has a wide range of professional and cultural events, including a seminar, an industrial tour for foreign contingents, a Sekhon Marathon, heritage tours, and yoga sessions. These activities promote interaction among staff. 

Background

The first edition of Tarang Shakti was held in 2024. It was done in stages, with activities in Jodhpur. The 2026 edition is an extension of this experience, aimed at bringing foreign air forces together to undertake advanced joint training and operational cooperation.

Conclusion

Exercise Tarang Shakti 2026 is an air exercise by IAF, held by the Indian Air Force with the participation of other nations. It emphasizes interoperability, operational learning and cooperation and enhances the familiarity of the participants' forces in the field of aerospace safety. When taking exams, remember Venue, Date, Theme, Countries and Edition.

MCQs

Q1. Where is Exercise Tarang Shakti 2026 being conducted?
A. Air Force Station Jodhpur
B. Air Force Station Sulur
C. Pokhran Field Firing Range
D. Air Force Station Hindon
Answer: A. Air Force Station Jodhpur

Q2. What is its theme?
A. Strength Through Unity
B. Power in Partnership
C. Air Power Together
D. Partnership for Peace
Answer: B. Power in Partnership

Q3. Which country is NOT participating with air assets?
A. France
B. Germany
C. Japan
D. Bangladesh
Answer: C. Japan

Q4. Tarang Shakti 2026 is which edition?
A. First
B. Second
C. Third
D. Fourth
Answer: B. Second

अभ्यास तरंग शक्ति 2026

भारतीय वायु सेना (IAF) ने राजस्थान के वायु सेना स्टेशन जोधपुर में अभ्यास तरंग शक्ति 2026 के चरण की शुरुआत की है। दूसरा बहुराष्ट्रीय वायु अभ्यास ‘पावर इन पार्टनरशिप’ थीम के तहत 26 सितंबर से 12 अक्टूबर 2026 तक आयोजित किया जा रहा है। यह अभ्यास भाग लेने वाली वायु सेनाओं के बीच संयुक्त प्रशिक्षण, अंतर-संचालनीयता, अनुभवों के आदान-प्रदान और सहयोग पर जोर देता है।

प्रमुख मुख्य बिंदु

मुख्य बिंदु

विवरण

अभ्यास

तरंग शक्ति 2026

आयोजक

भारतीय वायु सेना

संस्करण

दूसरा

स्थान

वायु सेना स्टेशन जोधपुर, राजस्थान

तिथियां

26 सितंबर–12 अक्टूबर 2026

थीम

“पावर इन पार्टनरशिप”

विदेशी प्रतिभागी

ऑस्ट्रेलिया, अमेरिका, यूएई, फ्रांस, जर्मनी, श्रीलंका, बांग्लादेश

विदेशी विमान

F-35, राफेल, F-16, A400M, MRTT, C-130, C-130J, KC-30A

उद्देश्य एवं महत्व

यह अभ्यास भाग लेने वाली वायु सेनाओं को बहुराष्ट्रीय परिचालन वातावरण में प्रभावी ढंग से एक-दूसरे के साथ काम करने और परिचालन अनुभव साझा करने का अवसर प्रदान करता है। इसमें युद्धक अभियानों, एयरलिफ्ट और हवा से हवा में ईंधन भरने जैसी गतिविधियों को शामिल किया गया है। रक्षा मंत्रालय के अनुसार, अभ्यास में अंतर-संचालनीयता, एयरोस्पेस सुरक्षा तथा परिचालन प्रक्रियाओं की आपसी समझ और सीखने पर विशेष ध्यान दिया गया है।

तरंग शक्ति 2026 में पेशेवर और सांस्कृतिक गतिविधियों की एक विस्तृत श्रृंखला भी शामिल है, जिसमें संगोष्ठी, विदेशी दलों के लिए औद्योगिक भ्रमण, सेखों मैराथन, विरासत भ्रमण और योग सत्र शामिल हैं। ये गतिविधियां भाग लेने वाले दलों के बीच आपसी संवाद और संपर्क को बढ़ावा देती हैं।

पृष्ठभूमि

तरंग शक्ति का पहला संस्करण 2024 में आयोजित किया गया था। इसे विभिन्न चरणों में आयोजित किया गया था, जिसमें जोधपुर में भी गतिविधियां शामिल थीं। 2026 का संस्करण इसी अनुभव का विस्तार है, जिसका उद्देश्य विदेशी वायु सेनाओं को एक साथ लाकर उन्नत संयुक्त प्रशिक्षण और परिचालन सहयोग को बढ़ावा देना है।

निष्कर्ष

अभ्यास तरंग शक्ति 2026 भारतीय वायु सेना द्वारा अन्य देशों की वायु सेनाओं की भागीदारी के साथ आयोजित किया जाने वाला बहुराष्ट्रीय वायु अभ्यास है। यह अंतर-संचालनीयता, परिचालन सीखने और सहयोग पर जोर देता है तथा एयरोस्पेस सुरक्षा के क्षेत्र में भाग लेने वाली सेनाओं के बीच आपसी समझ को बढ़ाता है। परीक्षा की दृष्टि से स्थान, तिथि, थीम, भाग लेने वाले देश और संस्करण को याद रखना महत्वपूर्ण है।

MCQs

Q1. अभ्यास तरंग शक्ति 2026 का आयोजन कहाँ किया जा रहा है?
A. वायु सेना स्टेशन जोधपुर
B. वायु सेना स्टेशन सुलूर
C. पोखरण फील्ड फायरिंग रेंज
D. वायु सेना स्टेशन हिंडन
उत्तर: A. वायु सेना स्टेशन जोधपुर

Q2. अभ्यास तरंग शक्ति 2026 की थीम क्या है?
A. स्ट्रेंथ थ्रू यूनिटी
B. पावर इन पार्टनरशिप
C. एयर पावर टुगेदर
D. पार्टनरशिप फॉर पीस
उत्तर: B. पावर इन पार्टनरशिप

Q3. निम्नलिखित में से कौन-सा देश अभ्यास तरंग शक्ति 2026 में विमान के साथ भाग नहीं ले रहा है?
A. फ्रांस
B. जर्मनी
C. जापान
D. बांग्लादेश
उत्तर: C. जापान

Q4. तरंग शक्ति 2026 कौन-सा संस्करण है?
A. पहला
B. दूसरा
C. तीसरा
D. चौथा
उत्तर: B. दूसरा

Request Callback